Commons:GYIK

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Gyakori kérdések más nyelveken:

Alemannisch | català | dansk | Deutsch | English | Esperanto | español | français | galego | עברית | magyar | interlingua | italiano | 日本語 | ភាសាខ្មែរ | 한국어 | Lëtzebuergesch | norsk bokmål | Nederlands | norsk nynorsk | polski | português | română | русский | slovenščina | suomi | svenska | 中文(简体) | 中文(繁體) | +/−

Ezen az oldalon a Wikimédia Commonsban gyakran intézett kérdéseket (GYIK) találhatod meg egy rövid válasszal és hivatkozással a bővebb információkat tartalmazó háttéranyagokra.

Kérdések a projektről[edit]

Mi ez a webhely?[edit]

A Wikimédia Commons (röviden csak Commons) egy olyan médiafájl tárhely, amelyet önkéntesek töltenek fel anyagokkal és tartanak karban. A Wikimédia Commons név a Wikimédia számos projektjére utal, a Commons pedig arra, hogy fájlokat az összes Wikimédia projektből egy közös helyen lehet elérni. A Commons tehát egy központi tárhely a szabad licencelésű fényképek, ábrák, animációk, felolvasott szövegek, zeneművek, mozgófilmek és egyéb médiafájlok számára.

Mi való a Commonsba?[edit]

Lásd Commons:Projekt témája. Az angol nyelvű Commons:What Commons is not abban is segíthet, hogy mi nem való a Commonsba.

Én is feltölthetek ide anyagokat?[edit]

Persze! Sőt, mi is ezt szeretnénk. Ehhez bővebben lásd az első lépéseket!

Milyen anyagokat szabad feltöltenem?[edit]

Bármilyen szabad licencelésű médiafájlt, ami hasznos lehet egy Wikimédia projekt számára. A licencfeltételeknek meg kell engedniük a kereskedelmi jellegű felhasználást és származtatott művek készítését.

Feltölthetek olyan Flash vagy Java kisalkalmazásokat, amelyek egy fogalom meghatározásában vagy tanításában segíthetnek?[edit]

Általában nem. Lásd Commons:Projekt témája és Commons:Fájltípusok... A Commons nem szoftverek tárolására jött létre, hanem médiafájlokéra. A szoftvered megosztásához léteznek megfelelőbb projektek, például a SourceForge. A Java egyértelműen szoftvernek számít, még ha a Flash esetében nehéz eldönteni, hogy hol a határ szoftver és médiafájl között.

Feltölthetek saját készítésű szöveget?[edit]

A Commons multimédia tartalomról, képekről, filmekről és hangfájlokról szól, nem pedig szövegről. A szöveg tartalma és formátuma szerint egy másik Wikimédia projektbe jobban illene, például a Wikipédiába, a Wikiforrásba vagy a Wikikönyvbe. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy bármelyik projektbe is töltöd fel a szöveged, az vagy közkinccsé, vagy GFDL szabad licencelésűvé válik. Ahhoz, hogy bármilyen weboldalról használhass szöveget, még akár saját weboldalról is, a weboldalnak egyértelműen közkinccsé vagy GFDL licencelésűvé kell az adott szöveget tennie.

Mire jók a 'gallery' kezdetű szócikkek?[edit]

Ezek galériák, a kategóriákat kiegészítő szócikkek, amelyek más gyűjtésben mutatnak be médiafájlokat, mint a kategóriák. Segítségükkel a médiafájlokat el lehet látni feliratokkal, nagyobb méretben vagy táblázatban lehet őket megjelentetni, stb. Ezekbe a lapokba interwiki linkeket kell beszúrni, és mindegyik galéria lapnak legalább egy kategóriába kell tartoznia.
Új galéria létrehozásához célszerűbb egy másik, hasonló galéria forrását megnézni, és azt átírni az új lap kívánalmai szerint. Az élőlények galérialapjai például más felépítésűek, mint az országok vagy városok.

Szerzői jogi kérdések[edit]

Milyen licenc alatt tölthetem fel a médiafájljaimat?[edit]

Bármit is töltesz fel, annak vagy közkincsnek, vagy valamilyen szabad licencelésűnek kell lennie (például GFDL vagy a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-SA). Bővebben lásd: Commons:Licencfeltételek és Commons:Licencsablonok. Arra kérünk, hogy ne jelölj meg valótlan licencet. Az Interneten a legtöbb dolog nem szabad licencelésű, hanem szerzői jogvédelem alatt áll. Hacsak kifejezetten nem mondják, hogy szabad a licenc, akkor nem az. Saját munkád feltöltésénél azt közkinccsé teheted - ehhez a Commons:Upload feltöltési oldalon kattints a saját alkotás hivatkozásra.

Feltölthetek beszkennelt képeket, vagy mások olyan képeit, amelyeket megváltoztattam?[edit]

Csak az alkotás eredeti szerzője licencelheti az alkotást (illetve valaki, akit az alkotó megbízott a licenceléssel). A beszkennelt vagy megváltoztatott alkotás attól még nem lesz a tiéd, hogy te is foglalkoztál vele. Ez azt is jelenti, hogy egy Interneten talált képet attól még nem helyezhetsz GFDL vagy CC licenc alá, hogy te töltötted fel.

Miért nem lehet fair use képeket feltölteni a Commonsba?[edit]

A Wikimédia Commons egyik alappilére az, hogy az ide feltöltött médiafájlokat bárki, bárhol és bárhogyan felhasználhassa, akár csak a GFDL licencelésű Wikipédia szócikkeket. Ez egyben szabad tartalmakra is korlátoz mindenkit. A fair use használat tartalomfüggő, ezért egy médiatárban nem alkalmazható. A fair use jogi szabályozása országról országra változik - Magyarország például ezt a felhasználási formát nem ismeri el. A fair use tartalmakat ezért az USÁ-n kívül nem nagyon lehet használni.

A Commons tartalmát a Wikimédián kívüli helyeken is felhasználhatom?[edit]

Igen. Előtte azonban meg kell nézni a kép leíró oldalán, hogy az milyen licenc alá tartozik. A legtöbb esetben a képet fel lehet használni, amennyiben lemásolod az alkotó és a licencfeltételek információt, és ezeket a képpel együtt publikálod.

Mit írjak be a kép leíró oldalába?[edit]

Erről lásd az első lépések jól megírt fájlleírás szakaszát.

Hogyan jelölnek meg engem a képeim szerzőjeként?[edit]

A Commonsban elfogadott licencek egy részénél lehet forrásmegnevezést is kikötni. Ilyenkor a kép minden egyes használatánál külön fel kell tüntetni, hogy kitől származik a kép. Ha ilyen licencet választasz, akkor a kép leíró oldalán add meg a teljes nevedet. Wikipédia szócikkeknél például ez a név akkor jelenik meg, ha valaki rákattint a szócikkben a képre.

Mi történik akkor, ha egy Flickr kép licence megváltozik?[edit]

A Creative Commons licencelésű képek szerzői megváltoztathatják a képeik licencfeltételeiket, de visszamenően nem vonhatják vissza. Ha egy Flickr feltöltést a Commonsban ellenőriztek, és akkor a Flickr-en CC-BY vagy CC-BY-SA licenc alatt volt, akkor a kép a Commonson maradhat még akkor is, ha időközben a Flickr-en a licenc megváltozott.

Műszaki jellegű kérdések[edit]

Milyen felbontásban töltsem fel a képeket?[edit]

A lehető legmagasabban. Nem kell attól tartanod, hogy elfogy a szerver tárhelye, vagy hogy a képet megmutató oldalak túl lassan jelennek meg - a szerver szoftvere automatikusan a megfelelő méretű képeket is legyártja, neked ezzel nem kell foglalkoznod.
Bizonyos esetekben azonban nagyon nagy képeknél az átméretezés túl sok időt vagy memóriát vesz igénybe, és ilyenkor vagy a kép nem jelenik meg, vagy pedig a teljes nagyságú képtől lefagy a böngésző. Ez általában a 12 megapixelnél nagyobb PNG képeknél, illetve egyes nagyon nagy progresszív kódolású JPEG képeknél szokott előfordulni. JPEG képeknél haszáld a baseline kódolást.
Ha a feltöltött képet a mérete miatt a szerver szoftver nem kezeli jól, akkor ugyanazon a néven tölts fel egy kisebb változatot (6 megapixel körülit). A kisebb kép felülírja a nagyobbikat, de a laptörténetből még elérhető a nagy.

Hogyan tudom a képeket a Wikipédiában használni?[edit]

Mintha egy helyi kép lenne, tehát a magyar Wikipédiában [[Kép:Fájlnév.jpeg]] vagy [[Fájl:Fájlnév.jpeg]].

Hogyan tudok egy képet áttölteni a Wikipédiából a Commonsba?[edit]

Ha a kép szabad licencelésű, akkor a teljes méretű képet töltsd le a gépedre, majd tölsd fel a Commonsra. A feltöltésnél add meg a megfelelő licencet, másold át a kép leírását (és ha lehet, akkor angolul is add meg, hogy mi látszik a képen), töltsd ki a szerző vagy a forrás mezőket és a kép létrejöttének dátumát. Szintén írd be a kép wikipédiás címét és az eredeti feltöltő nevét. A képet jelöld meg a megfelelő licencsablonnal.

Hogyan tudok egy médiafájlt átnevezni?[edit]

2009. március óta csak adminisztrátorok nevezhetnek át képeket. Ha mindenképpen át kell nevezned egy képet, akkor kérj meg egy barátságos adminisztrátort, hogy segítsen.

Hogyan tudok egy kategóriát átnevezni[edit]

Lásd angolul: Commons:Rename a category.

Hogyan veszek fel egy képet vagy oldalt egy kategóriába?[edit]

Az adott kép leíró oldalát illetve a kérdéses oldalt kell szerkesztened, és a lap aljára beírni a [[Category:Kategória neve]] szöveget.

Hogyan tudom a képeimet legjobban kategorizálni?[edit]

Lásd: Commons:Kategóriák

Hogyan kategorizáljam a kategóriákat?[edit]

Próbáld meg új kategóriák létrehozatala nélkül, a már létező kategóriákat használni. Mindegyik kategóriának legyen legalább egy felsőbb szintű kategóriája. Különösen állatfajok és országok esetében fontos, hogy a már kialakított struktúrát kövesd.

Hogyan tudok galériát csinálni a saját képeimből?[edit]

Galériát akár a saját allapra is tehetsz (például a User:KovácsPisti/galéria oldalra), vagy külön kategóriába gyűjthetsz (Category:Pictures by KovácsPisti). Mindegyik felhasználói galériát a Category:User galleries alá kell tenni. Az összes feltöltött képedet megnézheted a feltöltési naplóban vagy az automatikus Galériában (a wiki nevét változtasd át commons.wikimedia.org-ra és írd be a felhasználói nevedet).

Hogyan tudok galériát csinálni?[edit]

Lásd: Commons:Első lépések/Kategorizálás

Melyiket használjam: galériát vagy kategóriát?[edit]

A képeket elsősorban a megfelelő kategóriába kell felvenni, mert ha csak galériába kerülnek, akkor onnan könnyen ki lehet őket törölni, és akkor elvesznek. A kategóriákba általában egy adott téma összes képe kerül be, ömlesztve. A galériákba viszont az adott szócikkel kapcsolatos leglátványosabb, legérdekesebb és leghasznosabb képeket szokták rakni. Érdemes például a Tennis szócikk galériáját összehasonlítani a Category:Tennis. A galérialapok tartalmát hierarchikus elrendezés szerint is el lehet készíteni, lásd: Pronunciation of Dutch municipality namesés United States.

Miért nem látok bizonyos képeket?[edit]

Lehet, hogy egy reklám-blokkoló program tiltja le a képet. Az Image:D-fructose.png-t meg tudod nézni? Ha nem, akkor valószínűleg ez lesz a bajod. A kép URL-je http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/D-fructose.png, és ebben szerepel az /ad/ szövegrész. A reklám-blokkolód valószínűleg úgy van beállítva, hogy minden /ad/ elérési utat tartalmazó fájlt reklámnak tekintsen. A reklámszűrődben állítsd be, hogy ne szűrje a .wikipedia.org és .wikimedia.org tartományokat.

Hogyan találok meg képeket?[edit]

Kezdd a Special:Search oldalon, és onnan kövesd a hivatkozásokat. Más Wikipédiákon is megnézheted, hogy a kapcsolódó szócikkekben milyen Commons képek vannak, és azok a Commonson milyen kategóriába tartoznak.

Sok médiafájlom van. Muszáj egyenként feltöltenem, vagy lehet egyszerre is?[edit]

Lehet egyszerre is. A Commonist egy grafikus felülettel rendelkező, Javában megírt program, ami jól működik Linux és MacOS, és talán néha Windows alatt is.
Létezik egy script azoknak, akik eligazodnak a Unix-parancssorban. A scriptet Perl-ben írták, és működik többféle Unix, Linux és OSX alatt.

Át kell nevezni egy fájlt vagy egy oldalt. Lehet?[edit]

Szócikket: igen. A négy napnál régebbi szerkesztők a lap tetején található "move / átnevezés" füllel tudják a lapot átnevezni.
Fájlokat: igen, de csak adminisztrátorok tudják.
Kategóriákat: nem. A rosszul elnevezett kategóriát a {{Category redirect}} sablonnal kell megjelölni, és a kategóriába tartozó képeken kézzel kell beállítani az új kategóriát. Műszaki korlátok miatt a kategórianeveknek angolul kell lenniük.

Kép feltöltésénél ezt a hibát kapom: "." is not an allowed file format. See Commons:File types for more information.[edit]

A feltöltött fájlnak valószínűleg nincs kiterjesztése, vagy nem az engedélyezett fájlformátumok egyike. A fájlnév és a kiterjesztés pontja között ne legyen szóköz.
A Destination filename / Célnév: mezőben is kell fájlkiterjesztés: "Orange grove in summer.jpg", nem csak "Orange grove in summer".

Szeretnék egy Commons fájlt használni, de a wikimben már van egy ugyanolyan nevű fájl, és azt látom. Hogyan láthatom helyette a Commons fájlt?[edit]

Az egyik megoldás az, hogy a helyi wikiből kell kitörölni az azonos nevű fájlt, vagy a Commons fájlt kell új néven a Commonsba feltölteni.
A másik megoldás, hogy vagy helyi wikiben vagy a Commonsban átnevezteted a fájlt.

Hogyan tudom egy fájl új változatát feltölteni?[edit]

Először is csak akkor, ha már legalább négy napja vagy szerkesztő.
Az új változat a gépeden van. A Commonsban nyisd meg a régi változat lapját. A "File history / Fájltörténet" bekezdés alatt van egy "Upload a new version of this file / Új változat feltöltése" link, arra kattints és keresd meg a gépeden az új fájlt. Szerkesztési összefoglalódba csak annyit írj (lehetőleg angolul), hogy mitől más az új fájl: "hi-res version", "removed background noise" vagy "fixed colour balance". Utána kattints az "Upload file / Fájl feltöltése" gombra. Kapsz egy figyelmeztetést, hogy egy létező fájlt fogsz felülírni, de te pont ezt akarod, úgyhogy kattints a folytatásra.

Kérdések a Commons közösségéről[edit]

Mi az az adminisztrátor, és hogyan lehetek én is az?[edit]

Lásd angolul: Commons:Administrators.

Hol tudok kérdéseket feltenni?[edit]

Commons:Kocsmafal.

Mit csináljak, ha letörölték az egyik képemet?[edit]

Először is nézd meg a törlési naplót, hogy miért törölték a fájlt. Ha a Commonson a képhez találsz egy piros linket, és arra kattintasz, akkor megnyílik egy szerkesztési ablak, de a baloldali navigációs menü Mi hivatkozik erre pontjából utánajárhatsz, hogy hol említették meg a fájlt (például egy törlési vitában).

Másodsorban pedig olvasd el a Commons feltételeit, a licencfeltételeket és az angol Commons:Deletion guidelines törlési irányelveket.

Törölt kép visszaállításához lásd: Commons:Visszaállítási kérések

Magyarul vagy angolul írjak?[edit]

A Commons:Kocsmafalra magyarul, máshova lehetőleg angolul. A képek leírását megadhatod csak magyarul is, de ha azt szeretnéd, hogy mások is tudják mit ábrázol, angolul is írd be. Műszaki okokból a kategóriák nevét csak angolul lehet megadni.
Sajnos az angolul kevésbé jól beszélők számára a Commons használata néha nehézségekbe ütközhet. A Commons:Kocsmafalon nagyon szívesen segítünk mindenkinek magyarul, és a lehető legtöbb Commons irányelvet és fontos oldalt magyarra is lefordítottuk.

Miért nem egyenesen ide töltenek fel a többi Wikimédia projektből is?[edit]

Egyes Wikipédiáknál kevésbé szigorúak a licencelési előírások, mint a Commonson, ezért amit oda még fel lehet tölteni, azt ide már nem. A Commonsra például nem lehet fair use felhasználást engedélyező anyagokat feltölteni, míg az angol Wikipédiára igen.