Commons:UKK

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Mikä tämä sivusto on?[edit]

Wikimedia Commons on Wikimedian hankkeiden yhteydessä käytettävien tiedostojen (kuvat, ääni- ja videotiedostot) säilytyspaikka. Wikimedian hankkeisiin sisältyvät muun muassa Wikipedia ja Wikisanakirja. Katso lisätietoa Commonsin tervetuloa-sivulta.

Voinko tallentaa materiaalia tälle sivustolle?[edit]

Tottahan toki! Itse asiassa juuri niin haluamme sinun tekevän. Kirjaudu vain sisään, jos et ole vielä niin tehnyt, katso linkki sivun oikeassa yläreunassa ja napsauta tämän jälkeen 'Tallenna tiedosto' -kohtaa vasemman reunan valikosta.

Minkälaista materiaalia voin ladata sivustolle?[edit]

Voit ladata tekijänoikeudellisesti vapaata materiaalia, jota voidaan käyttää Wikimedian hankkeissa, tai muualla esimerkiksi opetuksellisiin käyttötarkoituksiin.

Aineiston tulee olla vapaasti käytettävää, mikä tarkoittaa sitä, että myös niiden kaupallisen käytön ja muokkaamisen tulee olla sallittua. Vaatimus siitä, että aineiston pitää olla kaupallisesti käytettävissä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että julkisesta patsaasta otettua valokuvaa ei voi tallentaa Commonsiin, koska Suomen tekijänoikeuslaki kieltää sen: Jos taideteos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää ansiotarkoituksessa (Tekijänoikeuslaki 25 a §). Kuvan patsaasta voi kuitenkin tallentaa, jos tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta. (Tekijänoikeuslaki 43 §)

Sitaattioikeudella käytettäviä kuvia voi joskus tallentaa paikallisesti suomenkieliseen Wikipediaan.

Lisätietoa voit lukea sivuilta Commons:Licensing, Commons:Copyright tags, Commons:Freedom_of_Panorama.

Mitä lisenssejä lataamani tiedostojen pitää käyttää?[edit]

Kaikki Commonsissa sijaitsevien kuvien täytyy olla vapaan lisenssin alaisuudess tai vailla tekijänoikeudellista suojaa ("PD"; esim. hyvin vanhat teokset). Katso lisätietoja sivulta Commons:Licensing. Muista aina laittaa lisensointimalline tallentamiesi tiedostojen kuvaussivuille. Jos teos ei ole omasi, käytä lähteessä mainittua lisenssiä, tai käytä PD-mallineita, jotka osoittavat miksi teos on vapaa alkuperäismaassa ja USA:ssa. Pyydä apua tarvittaessa.

Miksei Commons salli fair usea hyödyntävän sisällön käyttöä?[edit]

"Fair use" sallii aineiston käytön ilman lupaa tietyissä yhteyksissä, ja se riippuu kunkin maan lainsäädännöstä. Commonsin sisältö on tarkoitettu käytettäväksi missä tahansa maassa useissa yhteyksissä ja siten fair use -oikeutta hyödyntävät kuvat eivät kuulu tänne.

Suomen- ja englanninkielinen Wikipedia sallivat (toisin kuin esim. ruotsin- ja saksankielinen) tietyin ehdon sitaatti- ja fair use -oikeudella käytettäviä kuvia. Ne tallennetaan paikallisesti kyseiseen Wikipediaan, ja ne ovat käytettävissä vain paikallisesti.

Onko kuvien koolla väliä?[edit]

Tallenna suurin mahdollinen resoluutio. Ohjelmisto tekee siitä automaattisesti erikokoisia versioita esimerkiksi Wikipedian artikkeleissa käytettäväksi. Yli sadan megatavun tiedostot saattavat vaatia erikoistoimenpiteitä – siinä tapauksessa pyydä neuvoja esimerkiksi Kahvihuoneessa.

Kuinka voin käyttää tällä sivustolla sijaitsevia tiedostoja suoraan muissa Wikipedioissa?[edit]

Linkitä tiedostonimet kuin ne olisivat paikallisia tiedostoja.

Kuinka voin siirtää kuvan Wikipediasta Commonsiin?[edit]

Katso Commons:Moving files to Commons.

Kuinka voin uudelleennimetä tai siirtää kuvan tai muun tiedoston?[edit]

Tavalliset käyttäjät eivät voi siirtää eli uudelleennimetä tiedostoja. Katso Commons:File renaming.

Voinko käyttää tällä sivustolla esiintyviä materiaaleja Wikimedian ulkopuolella?[edit]

Kyllä voit. Kuitenkin sinun on tarkistettava kuvan kuvaussivulta (jota voi katsastella klikkaamalla kuvaa) mitä lisenssiä tiedosto noudattaa. Monissa tapauksissa on käypää, että kopioit kuvan tekijän ja lisensoinnin tiedot kuvaussivulta ja julkistat ne kuvan tai muun tiedoston mukana.

Mikä on ylläpitäjä ja kuinka voin tulla sellaiseksi?[edit]

Katso Commons:Ylläpitäjät

Missä voin esittää kysymyksiä?[edit]

Katso kahvihuone

Mitä minun pitäisi tehdä jos sivu tai tiedosto pitäisi poistaa?[edit]

Katso Commons:Deletion requests ja Commons:Deletion guidelines

Mitä kieltä täällä pitäisi käyttää?[edit]

Wikimedia Commons on monikielinen projekti. Useimmissa yhteyksissä saa käyttää omaa kieltään, vaikkakin englannin kielen käyttö usein on tarkoituksenmukaista. Suomenkielisiä käyttäjiä löytää ainakin kahvihuoneesta.

Tiedostojen nimet saavat olla millä tahansa kielellä. Virallisista ohjeista, mallineista yms. englanninkielinen versio on virallinen ja mahdolliset muunkieliset versiot käännetään siitä. Myös luokat nimetään yleensä englanniksi. Eliö-luokat nimetään tieteellisen nimen mukaan. Paikat, paikalliset ilmiöt, henkilöt yms. nimetään paikallisella kielellä, ainakin jos niillä ei ole vakiintunutta englanninkielistä nimeä. Katso myös ehdotus kielikäytännöksi: Commons:Language policy.